Πώς μπορεί να καταλάβει η έγκυος αν έφτασε η μεγάλη στιγμή για το μαιευτήριο; Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται το μωρό στον κόσμο;

Το σώμα δίνει ορισμένες ενδείξεις ότι αρχίζει η διαδικασία του τοκετού. Η διάρκεια του τοκετού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις πρωτότοκες γυναίκες διαρκεί περισσότερες ώρες, κατά μέσο όρο 6-8 ώρες ενώ στις πολύτοκες λιγότερο. Συνήθως οι γυμνασμένες γυναίκες γεννούν πιο σύντομα. Επίσης παράγοντες που αφορούν το έμβρυο και τις σχέσεις του με τη λεκάνη της μητέρας αυξάνουν ή ελαττώνουν τη διάρκεια του τοκετού. Τέτοιοι παράγοντες είναι το μέγεθος του εμβρύου σε σύγκριση με τις διαστάσεις της λεκάνης. Ένα μεγάλο κεφάλι θέλει περισσότερο χρόνο για να γεννηθεί φυσιολογικά. Επίσης σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη του τοκετού είναι η ποιότητα του τραχήλου εάν δηλαδή ο τράχηλος είναι σκληρός ή μαλακός και το πόσο συχνά έρχονται και το πόσο διαρκούν οι ωδίνες της μήτρας.

Δείτε τα συχνά σημάδια ότι το μωρό μπορεί να ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο.

Το μωρό αλλάζει θέση και κατεβαίνει
Από λίγες ώρες έως λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του τοκετού, μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ότι το μωρό να έχει κατέβει σε πιο χαμηλή θέση στην κοιλιά της. Το μωρό λαμβάνει θέση με το κεφάλι κάτω προετοιμαζόμενο για τον τοκετό.
Όταν βρεθεί σε χαμηλότερη θέση μειώνει την πίεση στο διάφραγμα της γυναίκας διευκολύνοντας την αναπνοή της εγκύου αλλά επίσης θέτει μεγαλύτερη πίεση στην κύστη, οδηγώντας σε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Συσπάσεις

“Ψευδής τοκετός”
Όσο πλησιάζει το τέλος της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις του τραχήλου αρχίζουν να κινούν το μωρό προς τα κάτω σε χαμηλότερη θέση στο κανάλι τοκετού και τελικά οι συσπάσεις θα βοηθήσουν να σπρώξει το παιδί στον κόσμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εγκυμοσύνης παρατηρούνται, ωδίνες της μήτρας οι οποίες δεν είναι τακτικές, δεν διαρκούν πολύ και γίνονται αισθητές στο κάτω μέρος της κοιλιάς και κοντά στις βουβωνικές χώρες. Αν αυτές οι μικροωδίνες παραμείνουν ακανόνιστες και δεν αυξηθούν σε ένταση τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσουν και να εξαφανιστούν.

Αυτό σημαίνει ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει μετά από μερικές ημέρες ή και μερικές εβδομάδες. Οι ωδίνες αυτές συμβάλλουν στην εξέλιξη του πραγματικού τοκετού και προετοιμάζουν τη διαστολή της μήτρας καθώς και κατευθύνουν τη θέση και τη στάση του εμβρύου.

“Πραγματικός τοκετός”
Χαρακτηριστικό σημείο του πραγματικού τοκετού είναι οι ωδίνες της μήτρας που γίνονται ρυθμικές, με αυξανόμενη ένταση και διάρκεια, που εμφανίζονται σε σταθερά χρονικά μεσοδιαστήματα τα οποία γίνονται όλο και μικρότερα ενώ η ένταση που έχουν οι ωδίνες όλο και αυξάνονται. Η γυναίκα αισθάνεται τον πόνο αρχικά στο πίσω μέρος του σώματος δηλαδή στη μέση και τείνει να μεταφέρεται προς τα εμπρός δηλαδή στη κοιλιά της. Όταν οι ωδίνες αυτές φτάσουν στο σημείο να έρχονται κάθε 10 λεπτά για αρκετή ώρα τότε σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού.

Αιματηρές κολπικές εκκρίσεις
Καθώς αρχίζει ο τοκετός ή αρκετές ημέρες πριν, μια γυναίκα μπορεί ενδεχομένως να παρατηρήσει αύξηση στις κολπικές εκκρίσεις που μπορεί να είναι ροζ, καφέ ή ελαφρώς αιματηρές.
Η έκκριση προκαλείται από την απελευθέρωση βλεννώδους βουλώματος που μπλοκάρει τον τράχηλο στην εγκυμοσύνη για να προστατεύσει τη μήτρα και το έμβρυο από μόλυνση. Αυτό χαλαρώνει καθώς ο τράχηλος διαστέλλεται ή ανοίγει κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού. Η βλένη αυτή είναι αιματηρή γιατί σπάνε στο σημείο αυτό του τραχήλου κάποια τριχοειδή αγγεία και αιμορραγούν. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι εάν έχει προηγηθεί κολπική εξέταση από το γιατρό ή τη μαία 1-2 24ωρα πριν την εμφάνιση της αιματηρής βλένης τότε πιθανόν αυτή να οφείλεται στην εξέταση και όχι στο γεγονός ότι ο τοκετός πλησιάζει. Τέλος, η βαριά έκκριση με αίμα μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να ενημερώσετε το γυανικολόγος σας.

Σπάνε τα νερά (ρήξη θυλακίου)
Το έμβρυο αναπτύσσεται περιτριγυρισμένο από αμνιωτικό υγρό.Όταν ο προστατευτικός σάκος διαρραγεί, ορισμένες εμφανίζουν ορμητική διαρροή υγρού ενώ, σε άλλες εμφανίζονται αργές στάλες, χωρίς ίχνη αίματος.
Τα νερά μπορούν να σπάσουν μέρες πριν την έναρξη του τοκετού, κατά τη διάρκειά του ή καθόλου.

Όταν η γυναίκα αντιληφθεί τη ρήξη του θυλακίου θα πρέπει να ελέγξει τη μυρωδιά και το χρώμα των υγρών γιατί αυτό αποτελεί σημαντική πληροφορία για την κατάσταση του εμβρύου μέσα στη μήτρα της. Πολλές έγκυες μπερδεύουν το αμνιακό υγρό με τα ούρα. Αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλος της εγκυμοσύνης το κεφάλι του μωρού πιέζει την ουροδόχο κύστη της γυναίκας με αποτέλεσμα να αισθάνεται μία σχετική ακράτεια ούρων. Δεν είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν. Ενώ το αμνιακό υγρό τρέχει ασταμάτητα, τα ούρα κάποια στιγμή σταματούν. Επίσης το χρώμα του αμνιακού υγρού είναι λευκό ενώ των ούρων είναι κιτρινωπό και έχει τη χαρακτηριστική οσμή.

Όταν σπάσουν τα νερά μιας γυναίκα το μωρό δεν περιτριγυρίζεται πια από προστατευτικό υγρό και θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης. Για αυτό, η γυναίκα πρέπει να γεννήσει εντός μιας έως 2 ημερών.

Πόνος στη μέση και κράμπες
Κατά τον τοκετό, μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί αυξημένη πίεση ή κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς και του ορθού. Μπορεί επίσης να αισθανθεί αμβλύ πόνο στη μέση.

 

Τα παραπάνω σημάδια έναρξης τοκετού μπορεί να εμφανιστούν είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό. Οποιοδήποτε σημάδι αντιληφθεί η έγκυος, ακόμα και αν δεν είναι σίγουρη ότι ξεκινά η διαδικασία τοκετού πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα το γυναικολογο ή τη μαία της προκειμένου να την ενημερώσουν για τα επόμενα βήματα.