kampili-zaharou

 

Τι είναι;

Η καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Στην κύηση ο πλακούντας παράγει ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης. Αν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, ώστε να αντισταθμίσει αυτό το φαινόμενο, αναπτύσσεται υπεργλυκαιμία, δηλαδή υψηλά επίπεδα σακχάρου. Η αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσιάζεται συνήθως στις 20-26 εβδομάδες οπότε και γίνεται η σχετική εξέταση. (περίπου τον 7ο μήνα).

 

Πώς γίνεται;

Προετοιμασία ασθενούς
Ο ασθενής θα πρέπει να μην περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων αλλά να έχει μια ισορροπημένη διατροφή με κατανάλωση τουλάχιστον  200 γρ. υδατανθράκων την ημέρα για τουλάχιστον 3 μέρες πριν το τεστ. Τα 200 γρ. αντιστοιχούν σε 1 μερίδα δημητριακών στο πρωινό, 1 μερίδα ζυμαρικών στο μεσημεριανό, 3 φρούτα και 2 φέτες ψωμί.

Η εξέταση γίνεται συνήθως πρωί και όχι απόγευμα και η  εξεταζόμενη έγκυος  πρέπει να είναι νηστική για 8-12 ώρες προ της λήψης της γλυκόζης (επιτρέπεται μόνο το νερό.

Την ημέρα της εξέτασης
Στο εργαστήριο θα γίνει η πρώτη αιμοληψία από τη φλέβα για έλεγχο του σακχάρου. Στη συνέχεια η έγκυος θα πιεί ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 100g άνυδρης γλυκόζης. Το ρόφημα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 5-10 λεπτά.

Το σάκχαρό τους θα μετρηθεί ξανά με 3 αιμοληψίες μετά από 1, 2 και 3 ώρες αντίστοιχα.

 

Πότε υπάρχει πρόβλημα;

Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει διαβήτης κύησης, θα πρέπει στην εξέταση να βρεθούν δύο τουλάχιστον τιμές μεγαλύτερες από τις παρακάτω φυσιολογικές:

  • Γλυκόζη νηστείας μέχρι 95 mg/dl
  • Στα 60΄ μέχρι 180 mg/dl
  • Στα 120΄ μέχρι 155 mg/dl
  • Στα 180΄ μέχρι 140 mg/dl

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αν διαγνωστεί διαβήτης, η έγκυος πρέπει να απευθυνθεί σε διαβητολόγο και διαιτολόγο και σύμφωνα με τις οδηγίες τους να τον αντιμετωπίσει:

  • Με σωστή διατροφή, ελαφριά άσκηση και τακτικές μετρήσεις του σακχάρου του αίματος.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί ινσουλίνη, αφού τα αντιδιαβητικά φάρμακα αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.
  • Επίσης, η έγκυος πρέπει να κάνει συχνά υπερηχογραφήματα για να παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού και την ποσότητα του αμνιακού υγρού, που τείνει να αυξάνεται όταν το σάκχαρο δεν είναι καλά ρυθμισμένο.

 

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική;

Σε περίπτωση που η μητέρα έχει διαβήτη κύησης, οι γυναικολόγοι συνήθως επιλέγουν την προγραμματισμένη καισαρική τομή στην 38η εβδομάδα της κύησης.