kondylomata

Ο ιός HPV προκαλεί μια σειρά από αλλαγές και βλάβες στην μορφολογία των κυττάρων, μικρά ογκίδια, εξογκώματα, εκβλαστήσεις, που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα.

Ο HPV συνήθως προκαλεί ήπιες αλλοιώσεις, σπανιότερα σοβαρού βαθμού και σπανιότατα καρκινικές. Αυτές οι αρχικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου, μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να εξελιχτούν σε καρκίνο, μετά από καιρό. Όμως, με το τεστ παπ, η έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων των κυττάρων της περιοχής, μας δίνει το χρονικό περιθώριο να επέμβουμε και να θεραπεύουμε τις βλάβες αυτές

 

Ποια όργανα μολύνουν;

Οι HPV είναι εκλεκτικοί. Μολύνουν μόνο το επιθήλιο του δέρματος και των  βλεννογόνων σε ορισμένα όργανα. Οι συνήθεις στόχοι των HPV είναι το δέρμα και οι βλεννογόνοι του κατώτερου γεννητικού συστήματος, της περιοχής του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

 

Πώς μεταδίδεται;

Ο HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα μεταδίδεται όταν το δέρμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί έρχεται σε επαφή με το δέρμα ενός υγιούς ατόμου.

Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί με τη δερματική επαφή ακόμη κι αν το άτομο που έχει μολυνθεί δεν έχει εμφανίσει τις χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις.

Ο HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα μεταδίδεται με την επαφή με την επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων, τις βλεννώδεις μεμβράνες των γεννητικών οργάνων και με τα σωματικά υγρά, άρα μπορεί να μεταδοθεί είτε με τη σεξουαλική επαφή είτε με το στοματικό σεξ.

Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Για το λόγο αυτό, συνήθως συνιστάται καισαρική τομή αν υπάρχουν κονδυλώματα.

 

Προστασία από τη μόλυνση HPV

Μιας που ο HPV είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το προφυλακτικό αποτελεί ένα βασικό μέσο προστασίας όμως όχι 100%. Προστατεύονται οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό. Αν όμως υπάρχουν κονδυλώματα εκτός κάλυψης του προφυλακτικού, τότε από αυτά δεν υπάρχει προστασία.

Υπάρχει το εμβόλιο Gardasil, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ΚΑΙ τα κονδυλώματα.

 

Πόσα είδη ιού HPV υπάρχουν;

Χαμηλού κινδύνου ιοί που προκαλούν κυρίως κονδυλώματα είναι οι HPV6, HPV11, 42, 43 και 44.

Υψηλού κινδύνου που ενέχονται για δυσπλασίες, καρκίνο τραχήλου και άλλους καρκίνους είναι οι HPV16, HPV18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 και 68.

 

Θεραπεία των κονδυλωμάτων

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει με τις μεθόδους

Laser εξάχνωση

Κρυοπηξία

LEEP ή LLETZ

Κωνοειδής εκτομή

 

H Θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι μόνιμη;

Όσα κονδυλώματα καταστράφηκαν με τη θεραπεία δεν θα επανεμφανιστούν. Όμως αν υπήρχαν κάποια τα οποία δεν είχαν εκδηλωθεί μέχρι τη θεραπεία τότε θα βγουν και αρα πρέπει να θεραπευτούν και αυτά.

Το πρώτο τρίμηνο μετά την θεραπεία είναι κρίσιμο. Αν περάσει αυτό το διάστημα, σπάνια ξαναεμφανίζονται.

 

Ο ιός θα φύγει μετά την θεραπεία;

Όπως κάθε είδους ιός έτσι και ο HPV παραμένει για πάντα στον οργανισμό. Μετά τη θεραπεία, αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υγιές τότε ο ιός θα είναι σε καταστολή και δύσκολο να μεταδοθεί.

Αν όμως πέσει η άμυνα του οργανισμού μας, ίσως τα κονδυλώματα ξαναεμφανιστούν, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ιούς.