diatrofi
Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης, καθώς και την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η ισορροπία στη διατροφή, καθώς και η ήπια σωματική άσκηση πριν την εγκυμοσύνη ωφελούν σημαντικά εσάς και το παιδί σας. Μελέτες υποδεικνύουν πως το αυξημένο σωματικό βάρος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής τομής, καθώς και εμφάνισης ασθενειών, όπως διαβήτη και υπέρτασης κυήσεως, προεκλαμψίας στη μητέρα, και παιδικής παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Επιπρόσθετα, πάρα πολύ ή λίγο σωματικό λίπος μειώνει την πιθανότητα σύλληψης.

Άρα λοιπόν, αν ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη σας με υγιές βάρος έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες το παιδί σας να αναπτυχθεί φυσιολογικά και η εγκυμοσύνη σας να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές.

Η υγιεινή διατροφή είναι επιτακτική ανάγκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με την πρόσληψη υγιεινών και θρεπτικών τροφών θα βοηθήσετε το μωρό να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει σωστά καθώς θα σας κρατήσει επίσης σε φόρμα και υγιής.

Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε μια ειδική δίαιτα διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε ποικίλως και διαφορετικά τρόφιμα κάθε μέρα, για να παίρνετε τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών ουσιών που εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε.

Να έχετε ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα, επειδή αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το τσιμπολόγημα με τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Το να τρώτε υγιεινά σημαίνει συχνά, απλά την αλλαγή των ποσοτήτων των διαφόρων τροφίμων που τρώτε. Έτσι ώστε η διατροφή σας να είναι ποικίλη, αντί να αποκόψετε όλα τα αγαπημένα σας.

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση:

  • Άφθονων φρούτων και λαχανικών
  • Αρκετών αμυλούχων τροφίμων (όπως ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά) – προτιμήστε ολικής άλεσης
  • Πρωτεΐνης όπως από: ψάρι, όσπρια, κόκκινο κρέας χαμηλό σε λιπαρά, κοτόπουλο και αυγά
  • Ποικιλίας ψαριών δυο φορές την εβδομάδα.
  • Γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλά σε λιπαρά όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι που περιέχουν.
  • Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη ώστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
  • τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, όσπρια.

 

Συμπληρώματα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Τα συμπληρώματα διατροφής, πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τη γαλουχία, βοηθούν στην  εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας, στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος.

  • Φυλλικό οξύ: Tο φυλλικό οξύ είναι απολύτως απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και τη σύνθεση του DNΑ. Φυσικές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά, τα μακαρόνια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί κ.λπ.
  • Σίδηρος & Ασβέστιο: Από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, καθώς και στη διάρκεια  του θηλασμού, συστήνονται από το γυναικολόγο συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου. «Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια του μωρού. Επίσης βοηθά στην έκκριση ορμονών και στην ομαλή καρδιακή λειτουργία. Φυσικές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το κίτρινο τυρί, τα προϊόντα σόγιας, τα ξερά σύκα, τα μικρά ψάρια με κόκαλα που τρώγονται κ.λπ. Για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου είναι απαραίτητη η βιταμίνη D, για τη σύνθεση της οποίας είναι σημαντική η καθημερινή 20λεπτη έκθεσή μας στον ήλιο. Όσον αφορά στον σίδηρο, η έγκυος έχει αυξημένες ανάγκες για σίδηρο. Φυσικές πηγές σιδήρου είναι το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το ψάρι, το πορτοκάλι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ρύζι κ.λπ. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, καλό είναι να τις συνδυάζουμε με βιταμίνη C (π.χ. μοσχάρι με ρύζι και πράσινη σαλάτα)».
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, έχει επίδραση στην ενίσχυση της όρασης, της νοημοσύνης, της συγκέντρωσης, των αντανακλαστικών και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Την περίοδο της εγκυμοσύνης ωστόσο, η λήψη της αναγκαίας ποσότητας ω-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς η έγκυος πρέπει να αποφεύγει τα μεγάλα ψάρια. Γι΄ αυτό και συστήνεται η λήψη τους μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Τι να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Καλό είναι επίσης να διακόψετε το κάπνισμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο (π.χ. πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος νεογνού) ως προετοιμασία για την εγκυμοσύνη.
  • την υπερβολική καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του
  • μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α. Πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες
  • τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά. Για την εξάλειψη τυχόν επιβλαβών βακτηρίων, πλύνετε καλά όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά και αφαιρέστε όλα τα κατεστραμμένα κομμάτια τους. Αποφύγετε τους ωμούς βλαστούς κάθε είδους.
  • τα τρόφιμα που δεν είναι παστεριωμένα. Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως το αποβουτυρωμένο γάλα, το τυρί μοτσαρέλα ή το τυρί cottage μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιές μέρος της διατροφής σας. Οτιδήποτε όμως περιέχει μη παστεριωμένο γάλα, είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε μια διατροφική ασθένεια.
  • Μαγειρέψτε καλά όλα τα κρέατα και πουλερικά πριν τα καταναλώσετε. Μαγειρέψτε καλά όλα τα επεξεργασμένα κρέατα.