kaisariki

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αν και ξεκινά η διαδικασία ενός φυσιολογικού τοκετού τελικά να κριθεί αναγκαίο η έγκυος να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής.

 

Αιτίες που οδηγούμαστε σε καισαρική τομή

Οι λόγοι που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μια επείγουσα καισαρική τομή είναι:

  • η αναστολή της διαστολής του τραχήλου,
  • το σταμάτημα των συστολών της μήτρας,
  • η αδυναμία καθόδου του εμβρύου ή
  • όταν υπάρχουν ενδείξεις δυσχέρειας του εμβρύου.

 

Μέθοδος Καισαρικής τομής

Καθώς πρόκειται για χειρουργική επέμβαση ακολουθούνται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες πριν από την επέμβαση όπως ξύρισμα του εφηβαίου και του υπογάστριου, τοποθέτηση καθετήρα, τοποθέτηση ορού, πλύσιμο της κοιλιάς με αντισηπτικό διάλυμα.

Ακολουθεί η μέθοδος αναισθησίας. Η αναισθησία μπορεί να είναι είτε ολική είτε μερική με επισκληρίδιο. Στις περιπτώσεις επείγουσας καισαρικής τομής γίνεται συνήθως ολική αναισθησία, κυρίως επειδή η επισκληρίδιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο και προετοιμασία.

Στη συνέχεια ο γυναικολόγος πραγματοποιεί μια μικρή οριζόντια τομή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς, και μία δεύτερη στο κάτω μέρος της μήτρας. Ανοίγει τον αμνιακό σάκο και βγάζει το νεογνό. Κόβεται ο ομφάλιος λώρος και, στην περίπτωση που έχετε κάνει επισκληρίδιο αναισθησία η μητέρα μπορεί να πάρει το παιδί στην αγκαλιά της.

Στο τέλος, αφαιρείται ο πλακούντας και ράβεται τόσο η μήτρα όσο και η κοιλιά. Όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 45 λεπτά.

 

Ανάρρωση μετά από καισαρική τομή

Η ανάρρωση κατά κανόνα είναι βραδύτερη σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.

Το πρώτο 24ωρο είναι σίγουρα το πιο δύσκολο, με μειωμένη δυνατότητα κινήσεων και πόνο. Συνήθως η γυναίκα είναι σε θέση να σηκωθεί και να περπατήσει την επόμενη ημέρα της επέμβασης.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πόνοι, χορηγούνται κατάλληλα αναλγητικά φάρμακα. Με την καθοδήγηση του γυναικολόγου και τις σωστές ασκήσεις η λεχώνα μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.