Ti-simbainei-1o-trimino

 

2o ΤΡΙΜΗΝΟ

13η εβδομάδα κύησης

Ήδη από αυτή την εβδομάδα, τα συμπτώματα κύησης για τις εγκύους αρχίζουν και μειώνονται αισθητά. Η πρωινή ναυτία σταματά και η έγκυος νιώθει να πλημμυρίζει από ενέργεια. Σε αυτό το στάδιο η σεξουαλική επιθυμία είναι έντονη και αποκαθίσταται η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Η έγκυος μπορεί να ξεκινήσει μια ήπιας μορφή γυμναστική ώστε να εκτονώνει την ενέργειά της και να νιώθει δυνατή.

Το έμβρυο σε αυτό το στάδιο είναι περίπου 6-8 εκατοστά, όσο περίπου το μέγεθος μισής μπανάνας. Καθώς τα περισσότερα όργανά του έχουν σχηματιστεί , ξεκινά η λειτουργία τους. Το συκώτι εκκρίνει χολή, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη και τα νεφρά δημιουργούν ούρα, που απομακρύνουν τις ακαθαρσίες και αποβάλλονται στο αμνιακό υγρό. Το κεφάλι αντιστοιχεί στο μισό από το μήκος, καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτήν τη φάση είναι ταχύτατη.

 

14η εβδομάδα κύησης

Το μωρό είναι περίπου 9 εκαστοστά και πλέον μπορεί να συνοφρυώνεται, να κάνει γκριμάτσες, να ουρεί, ακόμη και να πιπιλάει τον αντίχειρά του. Τα ερεθίσματα  του εγκεφάλου προκαλούν συσπάσεις των μυών του προσώπου του. Τα νεφρά του παράγουν ούρα, τα οποία και κυκλοφορούν μέσα στο αμνιακό υγρό, μια διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι και τη γέννησή του.

Ξεκινά ο σχηματισμός  των πτερυγίων των αυτιών. Τα έντερά του βρίσκονται πλέον μέσα στην κοιλιά του. Το σώμα του αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι το κεφάλι του και ο λαιμός του είναι πλέον διακριτός. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, τα χέρια του, σε αντίθεση με τα ποδαράκια του τα οποία ακόμη επιμηκύνονται, θα έχουν μεγαλώσει σε μήκος αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα του.

 

15η εβδομάδα κύησης

Το μωρό είναι περίπου 10-11 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 50-70 γραμμάρια. Το δέρμα του έχει ξεκινήσει να καλύπτεται από χνούδι το οποίο το βοηθά να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή. Τα μαλλιά και τα φρύδια του συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα αναπτύσσονται και οι μηχανισμοί που βοηθούν το παιδί να ακούσει. Τα μικροσκοπικά οστά του μέσου ωτός αρχίζουν να σκληραίνουν καθώς όμως, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί το κέντρο της ακοής στον εγκέφαλο, το έμβρυο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τους ήχους που ακούει.

Στην 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μπορεί να έχετε αυξημένη ροή αίματος στις ρινικές μεταβάσεις και είναι πιθανόν να προκληθεί αιμορραγία από τη μύτη ή να έχετε βουλωμένη μύτη. Τα συμπτώματα είναι κοινά αυτή την περίοδο και η κατάσταση ονομάζεται «ρινίτιδα της εγκυμοσύνης». Οι χτύποι της καρδιάς της εγκύου θα αυξηθούν για να μπορέσει το μωρό να τροφοδοτείται με οξυγόνο.

 

16η εβδομάδα κύησης

Το μωρό είναι περίπου 12-17 εκατοστά δηλαδή έχει το μέγεθος ενός αβοκάντο, και ζυγίζει γύρω στα 80-100 γραμμάρια.

Τα χέρια και τα πόδια του μωρού έχουν ολοκληρωθεί και οι αρθρώσεις του λειτουργούν. Τα οστά, που έχουν ήδη πάρει μορφή, τώρα σκληραίνουν και κατακρατούν ασβέστιο. Το νευρικό σύστημα του μωρού σας λειτουργεί και οι μύες ανταποκρίνονται στους ερεθισμούς του εγκεφάλου. Έτσι, είναι δυνατόν πλέον να συντονίσει τις κινήσεις του. Εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήριο.

Αυτή την περίοδο η  υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει το φύλο του παιδιού.

Η έγκυος ίσως παρατηρήσει τη ροή του πρωτογάλακτος το οποίο είναι φυσιολογικό καθώς αποτελεί το πρώτο υγρό που απορρέει από το στήθος σας.