Επιστρέφοντας από το μαιευτήριο στο σπίτι με το μωράκι σας νιώθετε άγχος για τη σωστή φροντίδα του. Το ιδανικό είναι να μοιραστείτε τη φροντίδα του μωρού με το σύντροφό σας ο οποίος μπορεί να αναλάβει το μπάνιο, το άλλαγμα, το ντύσιμο,τις  αγκαλιές και τα παιχνίδια. Φανείτε επιεικής μαζί του ακόμα και αν δεν τα καταφέρνει απόλυτα.

 

Η κούραση θα είναι έντονη τις πρώτες μέρες. Προσπαθείστε να μην κάνετε πολλά πράγματα.

  • Μαγειρέψτε απλά γεύματα. Χρειάζεται να τρώτε καλά αλλά δεν θα πρέπει να κάνετε μεγάλες ετοιμασίες για το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού.
  • Αποφύγετε τους πολλούς επισκέπτες. Πολλοί επισκέπτες σε μικρό διάστημα θα σας κουράσουν. Εάν έχετε επισκέπτες, μην νιώσετε αναγκασμένη να συγυρίσετε ή να ετοιμάσετε κάποιο γεύμα.
  • Εάν χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια, ζητήστε την. Ο σύντροφός σας, οι γονείς σας και οι φίλοι μπορεί να προτίθενται να σας βοηθήσουν, στα ψώνια για παράδειγμα.
  • Να βρίσκετε χρόνο για να ξεκουράζεστε. Την ώρα που κοιμάται το μωρό σας προσπαθείστε να κοιμηθείτε και εσείς, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να τρώτε σωστά. Μια υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν θηλάζετε διότι κατά το θηλασμό καταναλώνετε πολύ μεγάλη ενέργεια. Κάποιο από το βάρος που παίρνετε κατά την εγκυμοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για να παράγετε γάλα, αλλά οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες θα προέλθουν από τη δίαιτά σας. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, μην βιαστείτε. Μια δίαιτα με ποικιλία χωρίς πολλά παχυντικά φαγητά, θα σας βοηθήσει να χάσετε σταδιακά κιλά. Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια με πολλά υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γιαούρτια, μπάρες δημητριακών, αρτοσκευάσματα και γενικά τρόφιμα που δεν απαιτούν προετοιμασία ή μαγείρεμα και στα οποία μπορείτε εύκολα να καταφύγετε κάθε φορά που πεινάτε.
  • Ταΐστε το μωρό σας με βάση το νόμο της ζήτησης τις πρώτες εβδομάδες. Να θυμάστε ότι το μωρό πρέπει να πεινάει για να θηλάσει. Καλό είναι λοιπόν να το ταΐζετε όποτε το ζητάει, περίπου κάθε δύο ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων, ταΐζοντας το μωρό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
  • Μιλήστε και χαμογελάστε στο μωρό σας από τις πρώτες ημέρες. Όσο πιο πολύ του μιλάτε και του χαμογελάτε τόσο πιο πολύ δένεται μαζί σας, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του λόγου του, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα θα σας μιμηθεί ανταποδίδοντάς σας το πρώτο του χαμόγελο!