Η ναυτία και οι έμετοι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές μάλιστα, είναι και το πρώτο σημάδι που κάνει μια γυναίκα να αναρωτηθεί αν είναι έγκυος. Συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και τα συμπτώματα υποχωρούν μέχρι τις 16- 20 εβδομάδες. Πολύ λίγες γυναίκες θα έχουν ενοχλήσεις και μετά τις 20 εβδομάδες. Είναι ενοχλητικό να έχετε ναυτία και να κάνετε εμετούς αλλά μείνετε ήσυχες ότι το μωρό σας δεν κινδυνεύει.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι εμετοί είναι συχνοί και σοβαροί τότε παρουσιάζεται η υπερέμεση, μία σοβαρή κατάσταση που απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο. Δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου, εφόσον βέβαια αντιμετωπισθεί με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών. Αν και η υπερέμεση καθιστά την εγκυμοσύνη εξαιρετικά δυσάρεστη, η απλή πρωινή ναυτία συνήθως θεωρείται ένδειξη πως όλα πάνε καλά.

Αίτια

Αν και τα ακριβή αίτια της πρωινής ναυτίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, ωστόσο υπάρχουν συνήθεις ύποπτοι όπως είναι η υπερβολικά οξυμένη όσφρηση, η αύξηση των ορμονικών επιπέδων, κυρίως της β-χοριακής και η υπερέκκριση γαστρικού οξέος.

Συμβουλές αντιμετώπισης

Διατροφή

  • Θα χρειαστεί να τρώτε γεύματα ή μικρά σνακς κάθε 2 ώρες, προκειμένου να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο. Ένα άδειο ή υπερβολικά γεμάτο στομάχι μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα ναυτίας.
  • Καταναλώστε τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνες (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι) και υδατάνθρακες (ψωμί, τα δημητριακά και οι πατάτες).
  • Τρώτε κρύα τρόφιμα ή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή όταν είναι ζεστά τείνουν να έχουν εντονότερο άρωμα.
  • Δοκιμάστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6: μπανάνες, πατάτες, πίτυρο σιταριού, σταφίδες και σουσάμι.
  • Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, πικάντικες, όξινες ή τηγανισμένες. που είναι πιθανό να ενοχλήσουν το πεπτικό σας σύστημα.

Κατανάλωση υγρών

Φροντίστε να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καταναλώνοντας αρκετά υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά τη διάρκεια αυτών. Η ποσότητα των υγρών να είναι κάθε φορά αυτή που ανέχεστε χωρίς να κάνετε υπερβολές.

Άσκηση

Η κίνηση και η άσκηση τονώνουν τον μεταβολισμό του σώματος. Γυναίκες που κάνουν γυμναστική πριν αλλά και στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης, συνήθως έρχονται πιο λίγο αντιμέτωπες με την ναυτία. Καταλληλότερα σπορ για έγκυες είναι το κολύμπι, το περπάτημα και η γυμναστική στο νερό.

Αποφύγετε να κάθεστε όρθια για αρκετή ώρα, γιατί έτσι συγκεντρώνεται το αίμα στα πόδια, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει αρκετό στον εγκέφαλο και να δημιουργούνται ζαλάδες. Το ίδιο ισχύει και όταν ξαπλώνετε, φροντίστε τα πόδια σας να είναι ανασηκωμένα, ώστε να ρέει ευκολότερα το αίμα προς το κεφάλι σας.

Αποφύγετε έντονες μυρωδιές.

Η όσφρησή σας είναι αρκετά ευαίσθητη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Φροντίστε να αποφεύγετε μυρωδιές όπως ο καπνός του τσιγάρου, έντονες μυρωδιές της κουζίνας και όποια άλλη μυρωδιά σας προκαλεί ναυτία. Φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο του σπιτιού ή του γραφείου σας.

Ξεκούραση

Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να χειροτερεύσουν εάν είστε κουρασμένη και αγχωμένη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσφέρετε στον εαυτό σας στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης είτε για να ξεκουραστείτε, είτε για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ν’ ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική.
Μία ευχάριστη συνάντηση με φίλους μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος και το πρόβλημα της δυσφορίας σας.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν έντονα μιλήστε με το γυναικολόγο σας για να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Να μην ξεχνάτε, ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις όπως η υπερέμεση της κυήσεως.