Οι πρώτες ημέρες, αν όχι οι πρώτοι μήνες, μετά τη γέννηση του μωρού είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την ζωή μιας γυναίκας. Η προσαρμογή στη νέα κατάσταση και στα νέα καθήκοντα, το συνεχές άγχος για την φροντίδα του μωρού αλλά και η σωματική κούραση δρουν ανασταλτικά στην ερωτική διάθεση της γυναίκας.

Η περίοδος της λοχείας για τη γυναίκα είναι μια δύσκολη περίοδος καθώς το σώμα της από εκεί που φιλοξενούσε 2 ανθρώπους, τώρα προσπαθεί να επανέλθει στα φυσιολογικά του. Ψυχολογικά, υπάρχει κούραση και στρες καθώς η γυναίκα προσπαθεί τόσο να αναρρώσει πλήρως όσο και να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα της μητρότητας και στις συνεχόμενες υποχρεώσεις της ως προς το μωράκι της.

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός της γυναίκας, από τον τοκετό μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση στην προ της κύησης κατάσταση καθορίζεται περίπου στις 6 εβδομάδες. Από αυτό το χρονικό όριο και έπειτα μπορεί να ξεκινήσει να κάνει σεξ. Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια είναι να σας έχει δει ο γιατρός σας ο οποίος θα σας δώσει το πράσινο φως ή θα σας συστήσει υπομονή μέχρι να είστε έτοιμες για την πρώτη σεξουαλική επαφή σας μετά τον τοκετό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να  ακούτε το σώμα σας και να φροντίζετε ο σύντροφός σας να φοράει προφυλακτικό.

Συμβουλές για την πρώτη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό

  • Μην αισθανθείτε αμηχανία ή περίεργα για το σώμα σας όταν έρθει η στιγμή της πρώτης σας σεξουαλικής επαφής μετά τον τοκετό. Οι ανασφάλειες και οι φοβίες που πιθανόν να αισθάνεστε είναι φυσιολογικές και θα υποχωρήσουν σιγά σιγά.
  • Εάν δεν υπάρχει αρκετή λίπανση στον κόλπο λόγω των ορμονικών αλλαγών και της κούρασης, τότε μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λιπαντικό.
  • Εάν τα μυϊκά τοιχώματα του κόλπου σας δεν έχουν επανέλθει πλήρως, κάντε ειδικές ασκήσεις.
  • Εάν θηλάζετε, το στήθος σας θα να είναι πρησμένο και γεμάτο γάλα. Γι’αυτό μη νιώσετε άβολα αν τρέξει γάλα από το στήθος σας κατά τη σεξουαλική επαφή.

Στην αρχή, οι νέοι γονείς  έχουν άγχος για το μωρό και ελάχιστο χρόνο για τη μεταξύ τους επικοινωνία και επαφή. Αν όμως υπάρχει αγάπη και σεβασμός, τότε σιγά σιγά  θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και η όρεξη για την πρώτη σεξουαλική επαφή μετά το τοκετό.