Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι συχνό κατά τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα, οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο δραστήριο όσο ήταν πριν.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε πως μπορούμε να προστατευθούμε αλλά και τα πρώτα μέτρα καταπολέμησης του ιού σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Εμφάνιση πυρετού συνήθως πάνω από 38 C.
- Συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος), πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος κ.λπ.
- Αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα διάρροια και εμετός.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης είναι:
- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
- Συχνό πλύσιμο των χεριών.
- Κοιμηθείτε αρκετά.
- Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην εργασία τους ή στο σχολείο όσο παραμένουν άρρωστα.
- Αποφύγετε τον συνωστισμό στα νοσοκομεία.
Επίσης, το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για τις εγκύους είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός τους κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Αντιμετώπιση
Τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης είναι τα παρακάτω:
- Ανάπαυση. Ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού και συντηρεί εφεδρείες.
- Καταναλώστε άφθονα υγρά.
- Κάντε γαργάρες με αλατόνερο για τον πονόλαιμο και τον βήχα.
- Ρινικά σπρέυ με αλατόνερο διαλύουν την ρινική βλέννα και απαλύνουν την φλεγμονή στους ρινικούς βλεννογόνους.
- Αναπνεύστε ζεστό και υγρό αέρα (υδρατμούς). Βοηθά στην αποσυμφόρηση της αναπνοής. Μπορείτε να το καταφέρετε καθώς και με ένα ζεστό ντους.
- Η κοτόσουπα μαλακώνει τα συμπτώματα σε λαιμό και μύτη.
- Προσθέστε λεμόνι ή μέλι σε μία ζεστή κούπα ντεκαφεϊνέ τσαγιού ή χαμομηλιού. Βοηθά στην ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού.
- Κρατείστε πιο ψηλά το κεφάλι από το σώμα στον ύπνο. Χρησιμοποιείστε μαξιλάρια για να το ανασηκώσετε.
Κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου (πρώτες 12 εβδομάδες κύησης) καλό είναι να αποφεύγετε να παίρνετε φάρμακα καθώς είναι η περίοδος που σχηματίζονται τα βασικά όργανα του εμβρύου (περίοδος οργανογένεσης). Αυξημένη προσοχή χρειάζεται και για κάποια φάρμακα στο τρίτο τρίμηνο. Επικοινωνήστε με τον ιατρό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο όταν είστε έγκυος.
Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διάρκεια της κύησης, χρειάζεται όμως η ενημέρωση του γυναικολόγου σας.