Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα πρωτόκολλα συντήρησης μητρικού γάλακτος για τη φροντίδα των μητέρων και των νεογνών που θηλάζουν. Τα συγκεκριμένα δεν σκιαγραφούν αποκλειστική μέθοδο θεραπείας ούτε χρησιμεύουν ως πρότυπα ιατρικής περίθαλψης. Μπορεί να χρειάζονται παραλλαγές στην αντιμετώπιση προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Πληροφορίες για την αποθήκευση ανθρώπινου γάλακτος για τα υγιή τελειόμηνα νεογνά στο σπίτι.

ΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

Τα προτιμότερα δοχεία για παρατεταμένη αποθήκευση του ανθρώπινου γάλακτος είναι δοχεία με σκληρό τοίχωμα, όπως από σκληρό πλαστικό ή γυαλί. Αυτά τα δοχεία πρέπει να έχουν αεροστεγές κλείσιμο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν από την έκθλιψη ή την άντληση του γάλακτος.

2. Τα δοχεία αποθήκευσης και τα εξαρτήματα για την άντληση πρέπει να πλένονται σε ζεστό σαπουνόνερο και να ξεπλένονται καλά. Αν είναι δυνατόν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων, τότε είναι αποδεκτά για χρήση. Πλένοντας τα σε πλυντήριο πιάτων που θερμαίνει επιπλέον το νερό, τα δοχεία μπορεί να είναι καθαρότερα. Αν δεν υπάρχει πλυντήριο πιάτων, τα δοχεία συνιστάται να βράζονται μετά το πλύσιμο, ιδίως όταν υπάρχει πιθανότητα η παροχή του νερού να μην είναι καθαρή.

3. Αποθηκεύετε το γάλα σε μικρές μερίδες για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Τα περισσότερα βρέφη που θηλάζουν, πίνουν 60-120 ml γάλα όταν αρχίζει μια εναλλακτική μέθοδος διατροφής. Όταν το γάλα αποθηκεύεται σε ποσότητα 60 ml, προλαμβάνεται το να πετιέται γάλα που δεν καταναλώνεται.

4. Υπολογίστε να αποθηκεύετε ποσότητες γάλακτος 30-60 ml για απρόβλεπτες καταστάσεις. Μια μικρή ποσότητα γάλακτος μπορεί να κρατήσει το μωρό ικανοποιημένο, ώσπου να έρθει η μητέρα του να το θηλάσει.

5. Μπορεί να συνδυαστούν πολλές εκθλίψεις την ημέρα για να μαζευτεί η επιθυμητή ποσότητα για ένα δοχείο. Το γάλα που έχει αντληθεί πρόσφατα ψύχεται για μια τουλάχιστον ώρα στο κύριο τμήμα του ψυγείου, ή σε ένα δοχείο με πάγο ή παγοκύστες και μετά προστίθεται σε γάλα που έχει αντληθεί την ίδια ημέρα και έχει κρυώσει προηγουμένως.

6. Μην προσθέτετε χλιαρό μητρικό γάλα σε κατεψυγμένο γάλα γιατί θα ξεπαγώσει εν μέρει το κατεψυγμένο γάλα.

7. Διατηρείστε το γάλα μιας μέρας ξεχωριστά από το γάλα άλλων ημερών.

8. Μην γεμίζετε εντελώς το δοχείο, αφήνετε λίγο χώρο γιατί το ανθρώπινο γάλα διογκώνεται με την κατάψυξη.

9. Βάλτε στα δοχεία αδιάβροχες ετικέτες και μελάνι, αν είναι δυνατόν, και σημειώστε τα στοιχεία με καθαρά γράμματα.

10. Γράψτε την ημερομηνία άντλησης του γάλακτος και το όνομα του παιδιού (για τον παιδικό σταθμό).

11. Να είστε προετοιμασμένοι ότι το γάλα θα διαχωριστεί κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, γιατί δεν είναι ομογενοποιημένο. Η κρέμα θα ανέβει στην κορυφή του γάλακτος και θα φαίνεται πιο πυκνή και πιο άσπρη. Περιστρέψτε απαλά το δοχείο του γάλακτος πριν να ταΐσετε και τότε η κρέμα θα αναμιχθεί ξανά. Αποφύγετε να ανακινείτε ζωηρά το γάλα.

12. Το χρώμα του γάλακτος διαφέρει από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη δίαιτα της μητέρας. Μπορεί να είναι γαλαζωπό, κιτρινωπό ή καφετί. Το κατεψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να μυρίζει διαφορετικά από το φρέσκο μητρικό γάλα. Δεν υπάρχει λόγος να μην xρησιμοποιήσετε το γάλα, αν το βρέφος το δέχεται.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

1. Το γάλα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 25°C για 6-8 ώρες. Θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 25°C μπορεί να μην είναι ασφαλείς για την αποθήκευση του γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου. Τα δοχεία θα πρέπει να καλύπτονται και να διατηρούνται όσο πιο κρύα γίνεται, η κάλυψη των δοχείων με κρύα πετσέτα μπορεί να κρατήσει το γάλα πιο κρύο.

2. Το γάλα μπορεί να αποθηκευθεί σε μια προστατευτική-ισοθερμική τσάντα ψύξεως με παγοκύστες για 24 ώρες.

3. Το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο με ασφάλεια στους 4° μέχρι 5 ημέρες. Αποθηκεύετε το γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

4. Ο τύπος του καταψύκτη που χρησιμοποιείτε προσδιορίζει τη διάρκεια αποθήκευσης του κατεψυγμένου γάλακτος. Γενικά αποθηκεύεστε το γάλα προς το πίσω μέρος του καταψύκτη όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή. Τα γάλατα που διατηρούνται για χρονικό διάστημα που πλησιάζει τις ανώτερες τιμές αυτών που αναφέρονται παρακάτω είναι ασφαλή, αλλά υπάρχουν μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα λίπη του γάλακτος αποδομούνται με αποτέλεσμα κατώτερη ποιότητα γάλακτος.