thilasmos

Ο πρώτος θηλασμός, είναι καλό να λαμβάνει χώρα νωρίς μετά τον τοκετό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το νεογνό πρέπει να έρθει αμέσως μετά τη γέννησή του σε επαφή με τη μητέρα του δέρμα με δέρμα, χωρίς να παρεμβάλλονται ρούχα και εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του μωρού και της μητέρας. Ο πρώτος θηλασμός, όταν συμβαίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα, δημιουργεί ακόμα πιο έντονο το δέσιμο της μητέρας με το βρέφος, «παίρνουν» το στήθος πιο εύκολα και θηλάζουν χωρίς προβλήματα και για περισσότερους μήνες από αυτά, που αμέσως μετά τον τοκετό χωρίζονται από τη μητέρα τους και η επόμενη επαφή τους είναι μετά από ώρες. Επίσης, αυτά τα βρέφη προσαρμόζονται ευκολότερα στον «έξω κόσμο», διατηρούν τη θερμοκρασία και το ζάχαρό τους σε σταθερά επίπεδα και κλαίνε πολύ λιγότερο, από αυτά που έπρεπε μετά τον τοκετό να αποχωριστούν τη μητέρα τους.

 

Οφέλη του μωρού από τον πρώτο θηλασμό

Το πρώτο γεύμα του μωρού  είναι το πύαρ ή πρωτόγαλα. Αυτό είναι το γεύμα του για τις πρώτες 2-3 μέρες το οποίο σταδιακά θα αντικατασταθεί από το κανονικό γάλα.

Το πρωτόγαλα έχει κιτρινωπή όψη και λεπτή υφή, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντισώματα. Είναι η ιδανική πρώτη τροφή του νεογέννητου μωρού σας, καθώς είναι εύπεπτο και επίσης έχει καθαρτικές ιδιότητες που βοηθούν το μωρό να αποβάλλει τα πρώτα του κόπρανα, κάτι που βοηθά στην αποβάλλει γρήγορα την πρώτη κένωση, το μηκώνιο κι έτσι βοηθά στην πρόληψη του νεογνικού ίκτερου.

Στο πρωτόγαλα περιέχονται μεγάλες ποσότητες του αντισώματος εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α (IgA), ένα νέο συστατικό στον οργανισμό του νεογνού, που του παρέχει προστασία στους βλεννογόνους υμένες στην περιοχή του λαιμού, των πνευμόνων και των εντέρων, όπου είναι πιθανό να δεχτούν επιθέσεις από μικρόβια τώρα που το μωρό σας δεν βρίσκεται στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας. Το πρωτόγαλα έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία έχουν ως αποστολή να καταστρέφουν παθογόνα βακτήρια και ιούς.

Ο ανοσοποιητικός ρόλος του πρωτογάλακτος συμπληρώνεται από τη δράση του στην γαστροεντερική οδό του νεογέννητου, καθώς δημιουργεί στο έντερο του μωρού ένα «φράγμα» που εμποδίζει τη διείσδυση βλαβερών ξένων ουσιών που θα μπορούσαν να εισβάλλουν από τις μικροσκοπικές οπές που έχουν τα εξαιρετικά διαπερατά τοιχώματα του εντέρου του.

Από την πλευρά της μητέρας, ο πρώτος θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό, βοηθά στη σύσπαση της μήτρας, την αποβολή του πλακούντα και τη μείωση της αιμορραγίας. Στο σώμα της ξεκινά η παραγωγή των ορμονών της γαλουχίας και το στήθος προετοιμάζεται για να παράγει το κανονικό γάλα τη 2ημε 3η μέρα μετά τον τοκετό

Η ποσότητα του πύαρ μπορεί να είναι μικρή όμως το νεογέννητο δε χρειάζεται περισσότερη λόγω του ότι το στομάχι του είναι μικρό και η συγκεκριμένη ποσότητα  που θηλάζει του αρκεί.

Μετά την 3η μέρα το πρωτόγαλα δίνει τη θέση του στο κανονικό γάλα το οποίο είναι λευκό και αδιαφανές, η ποσότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη και, μπορεί να μην έχει τόσους πολλούς ανοσοποιητικούς παράγοντες όσους το πρωτόγαλα, αλλά εξακολουθεί να έχει ανοσοποιητικές ιδιότητες και να προστατεύει το μωρό από ιούς και βακτήρια.