Η επισκληρίδιος είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο, χωρίς η γυναίκα που γεννά να χάσει την αίσθηση των μυών της πυέλου οι οποίοι χρειάζονται για τον φυσικό τοκετό. Η έγκυος έχει τον πλήρη έλεγχο των αισθήσεών της και μπορεί να συμμετέχει αποτελεσματικά στις τελικές εξωθήσεις. Κατά την επισκληρίδιο χορηγείται αναλγητικό μέσω καθετήρα.
Πώς γίνεται;
Ο αναισθησιολόγος ζητάει από τη μέλλουσα μητέρα να ξαπλώσει στο πλάι σε εμβρυακή στάση ή να καθίσει στο κρεβάτι σκύβοντας μπροστά, ώστε η πλάτη της να είναι κυρτωμένη. Αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε τα μεσοσπονδύλια διαστήματα να τεντωθούν και να επιτρέψουν στο γιατρό να είναι ακριβής στις κινήσεις του.
Ο γιατρός αποστειρώνει, κάνει τοπική αναισθησία και τοποθετεί μια βελόνα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης (επισκληρίδιος χώρος). Μέσω της βελόνας τοποθετείται ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι (καθετήρας) με το οποίο κατά συνέχεια χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα τα οποία στοχεύουν στη μη μεταφορά ερεθισμάτων πόνου στα συγκεκριμένα κέντρα.
Τι νιώθει η έγκυος κατά την επισκληρίδιο;
- Η επίτοκος κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της βελόνας δε νιώθει αίσθηση του πόνου διότι προηγουμένως της έχει χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό. Η αίσθηση που έχει είναι σαν να την περνά ελαφριάς έντασης ηλεκτρικό ρεύμα.
- Αισθητή μείωση του πόνου: το κάτω μέρος του σώματος μουδιάζει, η επίτοκος όμως νιώθει την πίεση από την κάθοδο του παιδιού και είναι σε θέση να συνεχίσει τις εξωθήσεις.
Παρενέργειες
- Η συχνότερη επιπλοκή είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης.
- Πονοκέφαλος.
- Ναυτία
- Αδυναμία