Η διατροφή έρχεται να προστεθεί και αυτή στο πλήθος των παραγόντων που ευθύνονται για τα προβλήματα γονιμότητας. Η κακής ποιότητας διατροφή δείχνει να μειώνει τη γονιμότητα και να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος του άντρα . Η ανεπαρκής διατροφή που οδηγεί σε έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε  μείωση της γονιμότητας τόσο των γυναικών όσο και των αντρών.

Διατροφικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην γονιμότητα των γυναικών είναι οι εξής:

Υποθρεψία και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20).

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι δυο καταστάσεις που χρειάζονται περίσσεια ενέργειας από το σώμα (λίπος στις λιπαποθήκες του σώματος). Όταν οι λιπαποθήκες του ατόμου είναι χαμηλές, μειώνεται η γονιμότητα για να αποφευχθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να κυοφορήσει και έπειτα να θρέψει το έμβρυο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με πολύ χαμηλή κατανάλωση τροφής (συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες), σε γυναίκες που χάνουν βάρος λόγω κάποιας ασθένειας, σε γυναίκες με Νευρογενή Ανορεξία ή Βουλιμία αλλά και σε γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά και δεν τρέφονται σωστά.

Το υπερβολικό βάρος.

Το αυξημένο βάρος  (Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 και ιδιαίτερα >30 ) έχει δειχτεί ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας στην τεκνοποίηση. Το αυξημένο βάρος συχνά ευνοεί την εμφάνιση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών καθώς και άλλων ενδοκρινικών ανωμαλιών.

Η απώλεια ακόμα και 5-10% του βάρους, έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα. Ο ρόλος του υπερβάλλοντος ή πολύ χαμηλού βάρους είναι τέτοιος, ώστε συνιστάται η επαναφορά του βάρους σε υγιή επίπεδα να γίνεται πριν ή και παράλληλα με την αναζήτηση θεραπείας γονιμότητας.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πιθανώς να μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση ενός σωστού μοντέλου διατροφής βοηθά στη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

 

Πηγή: http://www.babyonline.gr/