Ο θηλασμός έχει πολλές διαστάσεις και διαδρομές, άλλες ψυχολογικές, άλλες διατροφικές, άλλες κλινικές.

Με το βλέμμα στραμμένο στη ψυχολογία: Είναι το βασικό μέσον σύνδεσης μεταξύ μητέρας και βρέφους και καλύπτει στο μωρό τις συναισθηματικές του ανάγκες, δηλ. την ασφάλεια και την αγάπη. Όλες οι μητέρες, ακόμα και κάποιες σοβαρά απιχνασμένες (πχ. σκελετωμένες γυναίκες σε τριτοκοσμικές χώρες σε καιρούς λοιμών) μπορούν και παράγουν γάλα σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα, ώστε να διατηρηθεί το μωρό εύρωστο μέσα από το θηλασμό. Ο καθόλου, ο υπερβολικά μειωμένος (κάτω των 6 μήνών) και ο υπερβολικά αυξημένος (άνω των 1,5- 2 ετών) θηλασμός, ενδέχεται να καθηλώσει το άτομο στο στοματικό στάδιο, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη τάση του προς εξαρτήσεις που αφορούν το στόμα στην ενήλικη ζωή του (πχ. τσιγάρο, παχυσαρκία, αλκοόλ κτλ).

Κλινικά μιλώντας: Το μητρικό γάλα έχει έναν εξαιρετικό αριθμό αντισωμάτων, προερχόμενο από τη μητέρα, που ενσωματώνεται ανιδιοτελώς στο μωρό και το θωρακίζει με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, σε βαθμό που κανένα γάλα εμπορίου δε μπορεί να προσφέρει.

Με το μάτι του διαιτολόγου: Η σημαντικότερη αλήθεια που μία θηλάζουσα πρέπει να έχει πάντα κατά νου είναι ότι, το γάλα μίας μητέρας που δε τρώει ιδανικά, είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το ξένο γάλα αγελάδας για βρέφη. Για τη ποιότητα του μητρικού γάλακτος, η θηλάζουσα πρέπει να καταναλώνει άφθονα υγρά και να μειώσει τη κατανάλωση τσαγιού, καφέ (έως 2 / ημέρα και χωρίς καφείνη για τον πρώτο μήνα), μπύρας και κρασιού. Επιπλέον, η ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών που απαιτούνται είναι δυνατόν να χορηγούνται με το γάλα. Η κατανάλωση, λοιπόν, μίας φιάλης (650 ml) γάλακτος/ ημέρα και δύο μεγάλων φρούτων (συνολικά 400gr) θεωρούνται επαρκή.

 

Εκ κατακλείδι, ο θηλασμός είναι μία πολύτιμη και υπέροχη διαδικασία, μία «win-win» κατάσταση για μητέρα και μωρό, καθώς επωφελούνται και οι δύο.Το μητρικό γάλα είναι ζήτημα ψυχολογίας, άρα η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να είναι ήρεμη, χωρίς απαιτήσεις τέλειας διατροφής, καθώς το μόνο που απαιτείται με τη τροφή της λεχώνας είναι κοινή λογική, όχι υπερβολική ενασχόληση ή/και συνεχής ανησυχία. Αυστηροί κανόνες (ακόμα και από ειδικούς με καλές προθέσεις), καθιστούν τον θηλασμό αχρείαστα πολύπλοκο.

 

Πηγή: http://www.advancehealth.gr/